Werkwijze

Nadat je hebt aangegeven, samen met een professional, te willen kijken naar je opvoedstijl mail ik een vragenlijst. Zo heb ik een goed beeld van de ontwikkeling van je kind(eren) tot nu toe.

We maken een afspraak wanneer ik kom filmen. Ik heb in principe aan 20 minuten film genoeg.

Ik neem de filmbeelden mee naar huis om te analyseren en we plannen een afspraak om ze terug te kijken. Om goed, geconcentreerd te kunnen kijken is het belangrijk om dit zonder kinderen te doen. Als ze in bed liggen of juist als de kinderen op school zijn, beide is een optie.

Bij het terugkijken gaan we uit van het kind. Het beeld wordt daarvoor steeds stil gezet. We kijken naar wat het kind doet, wat voor emoties je op het gezicht ziet, en denken we na over wat het graag zou willen. We kijken wat er dan gebeurt (door de ouders, andere kinderen, het speelgoed of iets anders in de omgeving) en daarna weer hoe het kind daarop reageert (wat zien we het kind doen, of voor emotie op het gezicht, wat zou het willen of voelen).

Zo ervaar je de situatie vanuit het kind en kom je er snel achter wat het kind in deze situatie zou helpen of waarom het zo reageert zoals het reageert. Ouders zien dan al snel, al dan niet met hulp van een professional, wat zij zouden kunnen doen om het kind in deze, en andere situaties te helpen.

Kortom, geen wijzende vingers of belerende tonen, maar gewoon kijken naar wat er gebeurt en daar je lessen uit trekken.